Zakwaszenie organizmu
Bóle stawowe, zmęczenie, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów… Te wszystkie dolegliwości mają jeden punkt wspólny: niedobór składników mineralnych.
Wbrew temu, co można by sądzić, niedobór składników mineralnych nie zawsze wynika z niedoborów żywieniowych – bardzo często jest wynikiem nadmiaru kwasów w organizmie. Kwasowość pojawia się w sposób naturalny jako efekt funkcjonowania komórek, a częściowo wynika ze spożywanego jedzenia.
U współczesnego człowieka zaburzony jest jednak proces usuwania tej kwasowości, co jest konsekwencją obecnego trybu życia. Stres blokuje funkcje eliminacyjne. Mówimy wówczas o przewlekłej kwasicy czy nadmiernej ilości kwasów w tkankach organizmu. Aby nie dopuścić do kwasicy, organizm czerpie z własnych zasobów mineralnych i neutralizuje kwasy. Stąd demineralizacja, która jest przyczyną wielu chorób.
Jeśli brak równowagi kwasowo-zasadowej jest widoczny (pojawiają się rożnego rodzaju stany zapalne i bóle, zmęczenie, zaczerwienienia skory, wyprysk suchy, kruche paznokcie itd.), powinieneś działać z trzech stron:
- unikaj tego, co przyczynia się do kwasicy: stresu, nabiału,białka zwierzęcego, przetworzonej żywności,
- zwiększ spożycie składników mineralnych roślinnych: nasion roślin oleistych oraz warzyw liściastych,
- pobudź wątrobę i nerki, aby te mogły sprawniej usuwać kwasy, a wątroba mogła lepiej przyswajać składniki mineralne.
Ziołowa herbatkę, która ma dwa podstawowe działania: pobudza funkcje wątroby i nerek oraz remineralizuje organizm: zmieszaj po 15 g następujących roślin: pokrzywa (liście), skrzyp (ziele), brzoza (liście), cykoria (korzeń), truskawka(liście). Jeśli chcesz dodatkowo uzyskać działanie przeciwzapalne na dolegliwości bólowe, dodaj w tej samej proporcji liście porzeczki czarnej i wiązówkę błotną.
Sposób przygotowania: wsyp 2 łyżki mieszanki do termosu, zalej 0,5 l wrzątku wypij 2 kubki dziennie przez 6 tygodni. Powtarzaj raz lub dwa razy w roku.